INFORMACJA O PRZETWARZANIU DANYCH OSOBOWYCH PRZEZ LIFELINE DIAG SP. Z O.O.

  1. Administratorem danych osobowych jest Lifeline Diag Sp. z o.o. z siedzibą w Katowicach przy ul. 11 Listopada 11.
  2. Kontakt w sprawie danych osobowych możliwy jest poprzez adres mailowy iod@lifelinediag.eu.
  3. W zależności od wybranych usług lub funkcjonalności w serwisie www.lifelinediag.eu dane osobowe przetwarzane będą w celach:
    1. realizacji zamówienia w sklepie znajdującym się pod adresem lifelinediag.eu na podstawie art.6 ust. 1 pkt. (b,
    2. utworzenia i administracji konta w sklepie lifelinediag.eu na podstawie art. 6 ust. 1 pkt. (a.
    3. marketingowych poprzez wysyłkę newslettera na podstawie art. 6 ust. 1 pkt. (a.
    4. w celu utworzenia i administracji kontem na Panelu Pacjenta, w tym konsultacji z dietetykiem na podstawie art.9 ust. 2 pkt. (a.
    5. w celu prowadzenia korespondencji przez e-mail lub formularz kontaktowy na www.lifelinediag.eu na podstawie art.6 ust 1 pkt. (b.
  4. W zależności od tego jakie dane przetwarzamy odbiorcami danych osobowych mogą być podmioty świadczące usługi:
    1. Kurierskie – dotyczy danych przetwarzanych w celu realizacji wysyłki zamówień.
    2. Hostingowe – dotyczy danych przetwarzanych w celu realizacji zamówień, administracji kontem w sklepie lifelinediag.eu, administracji kontem na Panelu Pacjenta, korespondencji elektronicznej.
    3. Informatyczne – dotyczy danych przetwarzanych w celu administracji kontami w sklepie LifeLineDiag.eu i w Panelu Pacjenta.
    4. Wysyłki newslettera – dotyczy danych przetwarzanych w celu wysyłki newslettera.
    5. Konsultacji dietetycznych – dotyczy danych przetwarzanych w Panelu Pacjenta w celu konsultacji dietetycznych.
    6. Rachunkowo-księgowe – dotyczy danych przetwarzanych w celu realizacji zamówień na sklepie lifelinediag.eu
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane do państw trzecich.
  6. Przechowywanie danych:
    1. Dane osobowe dotyczące realizacji zamówień będą przechowywane przez okres wymagany przez aktualne prawo podatkowe.
    2. Dane dotyczące konta w sklepie lifelinediag.eu przechowywane przez okres wymagany przez prawo podatkowe od momentu żądania usunięcia konta przez użytkownika.
    3. Dane dotyczące wysyłania newslettera usuwane będą po anulowaniu subskrypcji.
    4. Dane dotyczące Panelu Pacjenta, w tym badania EHA przechowywane będą przez okres 3 lat od daty wykonania badania lub ostatniej aktywności w Panelu Pacjenta.
    5. Dane dotyczące prowadzenia korespondencji przechowywane będą przez okres 5 lat (poczta e-mail) lub przez okres potrzebny do ustalenia lub obrony roszczeń.
  7. Klient posiada prawo dostępu do treści swoich danych oraz prawo ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych, prawo wniesienia sprzeciwu, prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.
  8. Klient ma prawo wniesienia skargi do PUODO, gdy uzna, iż przetwarzanie jego danych osobowych narusza przepisy ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r.
  9. Podanie przez Klienta danych osobowych jest dobrowolne, ale wymagane do skorzystania z poszczególnych usług lub funkcjonalności oferowanych przez Administratora.
  10. Klient zapisujący się do newslettera:
    1. Wyraża zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres e-mail informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Administratora.
    2. Wyraża zgodę na przetwarzanie danych w celach marketingowych przez Administratora.
    3. Wyraża zgodę na wykorzystanie komunikacji e-mail w celach marketingowych zgodnie z ustawą z dnia 16 lipca 2004 roku Prawo telekomunikacyjne przez Administratora.

    Powyższe zgody udzielane są poprzez kliknięcie w link aktywacyjny w wiadomości potwierdzającej zapis do newslettera, którą otrzymuje Klient.

COOKIES

Pliki „cookies”, zwane też “ciasteczkami” to malutkie pliki tekstowe, przechowywane w przeglądarce internetowej użytkownika strony. Pliki te pozwalają rozpoznać urządzenie użytkownika i odpowiednio wyświetlić stronę internetową dostosowaną do jego indywidualnych preferencji. „Cookies” zazwyczaj zawierają nazwę strony internetowej z której pochodzą, czas przechowywania ich na urządzeniu końcowym oraz unikalny numer.

  1. Możemy używać plików cookies w celu:
    1. administrowania serwisem,
    2. poprawy jakości świadczonych usług, w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika,
    3. utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do indywidualnych potrzeb użytkownika).
  2. Ciasteczka możliwe przez nas do stosowania dzielą się na:
    1. Niezbędne do działania serwisu – na przykład do logowania się i dopasowania wyglądu serwisu, do zapamiętania zgody RODO, czy też wymagane przez serwery i systemy cechujące i ustawiane automatycznie. Ich nie można nigdy zablokować i jego to zgodne z zasadami RODO.
    2. Ciasteczka wydajnościowe – na przykład służące do sprawdzania statystyk.
    3. Funkcjonalne – używane przez dostawców naszych usług np. zewnętrznego czata. Ich wyłączenie zablokuje te dodatkowe funkcje.
    4. Targetujące – służące do lepszego dopasowania czyli personalizacji reklam. Ich wyłączenie nie zablokuje reklam, tylko spowoduje to, że nie będą dopasowane do Klienta.

    Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Ograniczenia stosowania plików cookies mogą wpłynąć na niektóre funkcjonalności dostępne na stronach internetowych Serwisu.

  3. Pełną kontrolę nad ciasteczkami zapewnia przeglądarka:
    1. Przeglądarka Google Chrome, ustawienia dotyczące cookies można zmienić tutaj.
    2. Przeglądarka przeglądarki Microsoft Internet Explorer, ustawienia dotyczące cookies można zmienić tutaj.
    3. Przeglądarka przeglądarki Mozilla Firefox, ustawienia dotyczące cookies można zmienić tutaj.
    4. Przeglądarka przeglądarki Opera, ustawienia dotyczące cookies można zmienić tutaj.
    5. Przeglądarka przeglądarki Safari, ustawienia dotyczące cookies można zmienić tutaj.